Kérje Ön is adózási híreinket!

Hírlevelünk küldését bármikor megszüntetheti.

ADÓHÍREK - Adózás - Nyugdíj - Bérkalkulátor - Nyugdíjkalkulátor XMAP Friss hírek Jelenléti ív vezetése mindenki számára - kivétel nélkül - kötelező
Jelenléti ív vezetése mindenki számára - kivétel nélkül - kötelező

A munkáltatók és a dolgozók részéről rendszeresen felmerülnek a jelenléti ív vezetésével kapcsolatos kérdések és kételyek. Szeretnénk eloszlatni azokat a téves hiedelmeket amelyek a jelenléti ív vezetéséhez kapcsolódnak. Kell-e vezetni jelenléti ívet a főnököknek, a vidéken dolgozóknak, a kiküldetésben lévőknek, a vadászoknak, a távoli munkahelyen dolgozó biztonsági őröknek és kell e vezetni ezt a nyomtatványt az otthon, távmunkában dolgozó alkalmazottaknak?

A jelenléti ív vezetése a Munka Törvénykönyve előírásaiból származtatható. A 1992. évi XXII. törvény, a Munka Törvénykönyvéről az alábbiakat rögzíti:

140/A. § (1) A munkáltató köteles nyilvántartani a munkavállalók
a) rendes és rendkívüli munkaidejével, ügyeletével, készenlétével,
b) szabadságának kiadásával,
c) egyéb munkaidő-kedvezményével kapcsolatos adatokat.
(2) Az (1) bekezdés a) pontjában előírt szabályt nem kell alkalmazni, ha a munkavállaló a munkaideje beosztását vagy felhasználását maga jogosult meghatározni.
(3) Az (1) bekezdésben szereplő nyilvántartásból megállapíthatónak kell lennie naptári naponként vagy egybefüggő 24 óránként a beosztott, valamint a teljesített rendes és rendkívüli munka, továbbá az ügyelet, készenlét kezdő és befejező időpontjának.

 

A fentiek alapján leszögezhetjük, hogy semmilyen jogszabály nem írja elő a jelenléti ív vezetési kötelezettséget, azonban mégis olyan nyilvántartást kell produkálnunk, amely csak az általánosan alkalmazott jelenléti ív vezetésével képzelhető el. Leszögezhetjük, hogy a Munka Törvénykönyve előírásainak legegyszerűbben a jelenléti ív vezetésével tehetünk eleget.

Amennyiben azonban a jelenléti ív vezetése akadályokba ütközik (vezetők, távoli munkahely, stb.), úgy ez helyettesíthető megfelelő más nyilvántartással is, legegyszerűbben az adminisztrátor által rendszeresen vezetett munkaidő nyilvántartással, amit időközönként az illető dolgozó aláírásával igazol. Tartózkodjunk azonban az olyan módszerektől, amikor az adminisztrátor írja a dolgozó nevét aláírásként a jelenléti ívekre.

Egyszerűen kitölthetö A4 formátumú jelenléti ív itt!Kapcsolódó hírek:
Újabb hírek:
Korábbi hírek:

 
IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookDiggUrlGuru.huBlogter.hu


Hozzászólás csak regisztrált felhasználók részére engedélyezett.
Kérjük regisztráljon oldalunkon vagy jelentkezzen be!